Ervaringen

Hier lees je ervaringen en krijg je een indruk van wat er allemaal mogelijk is bij ReVisie.

De ervaring van Niels (27)

“Het gaat nu goed met me. Ik heb vrijwel geen paniekaanvallen meer. Dat komt ook omdat er structuur is gekomen in mijn leven: gewoon veel bezig zijn en je went aan dingen. Waar ReVisie me mee heeft geholpen is stimuleren om dingen te doen en dingen aan te gaan, dat vooral. Ook al is het moeilijk, om bijvoorbeeld toch wat te gaan drinken in de stad, ook al is het spannend, of om bij je in de auto te stappen. Ik weet nog dat ik voor het eerst bij ReVisie kwam en ik zei tegen Jolanda: “dit gaat toch niet werken.” Ik zat toen ver in de put. Vertrouwen in andere mensen, dat was voor mij ook een dingetje. In het begin durfde ik niet eens te komen.

“Ik heb meer vertrouwen in mezelf”

Je moet het een beetje zo zien: toen ik bij ReVisie kwam zat ik onder de grond en nu sta ik boven de grond. Vroeger verschool ik me voor mensen, nu maakt het me niet uit als ik vreemden tegenkom. Ik kom meer in contact met vreemde mensen, en ik reageer daar normaal op. Ik hou ook meer rekening met andere mensen. Bijvoorbeeld als ze het moeilijk hebben. Omdat ik me erin herken want ik heb het ook gehad. Een succes met ReVisie was mijn rijbewijs halen, die theorie… ik geloofde gewoon niet dat ik het gehaald had. En de stappen naar meer zelfstandig zijn. Vroeger hing ik heel erg aan mensen: begeleiders, mijn moeder, mijn zus… nu ben ik zelfstandiger. Dat komt omdat ik meer vertrouwen heb in mezelf. Om gewoon dingen te doen. Ik heb nu een baan in een scooterzaak. Dat is ook een uitdaging. En daar leer ik van, ik werk er nu al een tijdje en ik leer er nog steeds. Vroeger zou ik nooit nieuwe uitdagingen aangaan, dan dacht ik “dan wordt het spannend, en krijg ik die gevoelens weer, laat maar”. Ik wou wel uitdagingen maar was bang om het aan te gaan. Nu ga ik het aan. Als het niet lukt, jammer dan.

“Je kan gewoon zijn wie je bent”

Het team van ReVisie vond ik super, de locatie vond ik super, je kon daar jezelf zijn. Iedereen deed ook gewoon normaal tegen elkaar. Ook omdat je wist dat mensen daar niet komen om alleen maar leuk thee te drinken. Iedereen heeft wel wat. Je respecteert elkaar. Het gezamenlijk eten enzo, na een project dat we samen hadden gedaan, dat vond ik ook altijd wel leuk. Dat was voor mij soms ook wel moeilijk, omdat ik met die zenuwachtige gevoelens zat, maar omdat je er met elkaar bent en het gezellig was is het leuk. Ik moest ook altijd een dagplanning hebben, weten wat er ging gebeuren zodat ik me erop kon voorbereiden. Nu kan ik me makkelijker aanpassen als er bijvoorbeeld een ander plan is. En kan ik het gewoon doen in plaats van dat ik het vermijd. Bijvoorbeeld als ik dingen op mijn werk moet doen die ineens anders lopen. Als ik mensen uitleg wat ReVisie is, dan zeg ik: bij ReVisie kan je gewoon zijn wie je bent. Waren er maar meer plekken zoals dat.”

Tuinieren in de zon

Wist je dat je uit de moestuintjes van Albert Heijn een kas vol zonnebloemen kunt kweken? Amber vindt het fijn om buiten te zijn, in de rust van de natuur. We plukken appels, kweken zonnebloemen. Amber ervaart dat de rust haar goed doet. En ondertussen hebben we ook goede gesprekken. Soms na een potje speedmintonnen op het grote veld, even languit in het gras.

Daar zit muziek in!

Sander houdt van muziek, hij wilde daarin werk vinden en zijn beatbox-kwaliteiten ontwikkelen. Dus zijn we bijvoorbeeld naar muziekwinkels geweest en Sander heeft zelfs opgetreden met een improvisatieband tijdens een klein festival in Utrecht. Luister hier naar de improvisatie met muziekdocent Freek Zwanenberg:

      Serge en Freek Freestyle Jam - Freek Zwanenberg

Together – Expositie

Vanuit de behoefte om met creativiteit bezig te zijn en samen dingen te doen, ontstond het project ‘Together’. Voor dit project zijn we met degenen die het leuk vonden gaan fotograferen op allerlei plekken. De jongeren exposeerden hun fotografie, houtbewerking en andere kunst van 3 tot 30 mei 2017 in het Huis van de Stad, het gemeentehuis van Gouda. Gaaf was dat!